Zdravá játra
Játra jsou největším a také jedním z nejdůležitějších orgánů lidského těla. Jsou zodpovědná za přeměnu potravin na energii, zbavují krev toxinů a produkují žluč, tekutinu, která napomáhá trávení. Funkci jater může ohrozit několik faktorů, například napadení organismu viry (např. vir hepatitidy), chronická konzumace alkoholu, oxidační stres, konzumace určitých léků, nebo rakovina. Kurkuma má pozitivní vliv na funkci jater a napomáhá předcházet jejich onemocnění.
Kurkuma je skvělou přírodní látkou napomáhající k detoxikaci jater. Játra detoxikují krev prostřednictvím produkce enzymů, které ničí a odstraňují nežádoucí toxiny v těle. Kurkuma zvyšuje počet těchto enzymů, pomáhá také zlepšit krevní oběh a příznivě tak ovlivňuje zdraví jater.
Poruchy jater mohou nastat z různých příčin, mohou být vrozené nebo získané. Získaná onemocnění jater mohou být reakcí na určité viry nebo chemické látky. Některé problémy s játry mohou být pouze dočasné a organismus se s nimi vypořádá sám. Existují ale také problémy s játry, které trvají dlouhou dobu a způsobují vážné zdravotní komplikace.
Studie prokázaly, že kurkumin může chránit játra před jejich poškozením a zároveň podporuje jejich regeneraci. Existuje široká škála onemocnění a stavů, které mohou nepříznivě ovlivnit naše játra. Některé viry, které poškozují játra, způsobují hepatitidu A, hepatitidu B a hepatitidu C. Příliš mnoho alkoholu a užívání drog taktéž způsobují problémy s játry. Jedním z častých příznaků onemocnění jater je žloutenka nebo žloutnutí pokožky.
Jaterní cirhóza je chronický proces, při kterém dochází k nekróze jater a následně ke zvýšené tvorbě vaziva (fibrotizace) a k uzlovité přestavbě jaterních buněk. Takovým způsobem dojde k úplnému porušení původní stavby jater, nastalé nepříznivé situaci se pak přizpůsobí i cévní řečiště jater.
Mezi metabolické poruchy jater patří vzácnější vrozené poruchy metabolismu, kde vázne zpracování různých látek v játrech. Jeden typ onemocnění jater, který je dědičný, se nazývá hemochromatóza – stav, který způsobuje, že tělo absorbuje příliš mnoho železa z potravy.