Vitamin D3
Vitamin D3 je živina rozpustná v tucích. Patří mezi 24 mikroživin nezbytných pro život.
Vitamin D je obecně spojován s širokou škálou pozitivních účinků na lidské zdraví. Posiluje imunitu, udržuje zdravé kosti, zuby a svaly. Užíváním vitaminu D lze účinně snížit riziko srdečního onemocnění, cukrovky a roztroušené sklerózy. U lidí trpících nedostatkem vitaminu D po jeho doplnění může někdy dojít ke zvýšení hladiny testosteronu.
Vitamin D se ve velké míře vytváří v pokožce po jejím vystavení slunečnímu záření. UV paprsky vytvářejí olej, který je následně vstřebán pokožkou do krevního oběhu. Optimální množství slunečního záření odpovídá hodnotám indexu UV záření 3 a více, což však v našich zeměpisných podmínkách nastává jen během několika měsíců v roce.
U většiny lidí proto hodnoty vitaminu D nedosahují optimální hladiny. Vzhledem k jeho důležitým zdravotním přínosům se tudíž doporučuje zvýšit jeho přísun užíváním potravinových doplňků.
Bylo vydáno množství studií o pozitivním vlivu vitamínu D na náš organismus. Tento vitamín pomáhá udržovat zdraví, posiluje imunitu a kosti, snižuje riziko vzniku běžných i chronických onemocnění až o 60 %. Přesto většina populace trpí jeho nedostatkem.
Situaci je potřeba řešit. Nepostačuje pouze slunění, poněvadž takto se do našeho organismu dostane pouze malé množství vitamínu D vznikajícího působením ultrafialového záření. Slunečního svitu je nedostatek, proto je nutno hledat i jiné zdroje vitamínu D.
Strava je další možností, jak vitamín D dostat do organismu. Tento vitamín se nachází v mléku, vaječných žloutcích a rybách. Jenže málokdo těchto potravin konzumuje takové množství, aby to stačilo. Proto je nedostatek vitamínu D v současnosti tak naléhavým problémem.
Odborníci proto vidí řešení v doplňcích stravy, které dokážou bezpečně pokrýt doporučenou denní dávku vitamínu D.